Sveriges kulturella egendom del 2

Kulturell egendom berör även sådant som konst, litteratur, film och musik. Inom dessa områden har vi många kulturella skatter.

Konst och litteratur

När det kommer till konst så har vi mycket att vara stolta över då vi har och har haft ett rikt utbud av framgångsrika målare och konstnärer i Sverige. Den äldre konstkulturen utgörs av bland annat runstenar som hade en storhetsperiod mellan åren 980–1100. Runstenarna är dessutom typiskt svenskt då vi är världens mest runstenstäta land och drygt 85 procent av de runstenar som identifierats kommer från Sverige. När något är så typiskt svenskt så bidrar det till att snabbt göra det till en självklar del av kulturen. Kyrkan har varit en del av det kulturella i mer avseenden än bara byggnaderna.

Konst och litteratur
Konst och litteratur

Det var här som konstformer som stenhuggeri växte sig fram i Sverige. Inom målarkonsten kan bland annat namn som Anders Zorn och Carl Larsson nämnas vars tavlor anses vara en del av kulturen. Zorns kulturella verk utgörs av bland annat ”Midsommardans” från år 1897 och ”President Grover Cleveland” från år 1899. Carl Larsson är känd för sina akvareller av idylliskt familjeliv som på sitt eget sätt belyser livet på den svenska landsbygden förr. Inom litteraturen kan August Strindberg och Moa Martinsson nämnas bland annat. Men inom detta område har vi extremt mycket mer och böckerna om Pippi Långstrump anses till exempel vara ett starkt exempel på vår kulturella egendom när det gäller litteratur då Pippi Långstrump är så starkt förkni ppad med just Sverige och Astrid Lindgren.

Film och musik

Victor Sjöström, Ingmar Bergman och på senare tid Lasse Hallström står för en stor del av vår kulturella egendom när det kommer till film. Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” och ”Smultronstället” som båda kom år 1957 är två av hans mest kända filmer. Andra kulturella verk han gjort är ”Fanny och Alexander” som han fick en Oscar för. När det kommer till film och den kulturella egendomen är film ett mycket bra exempel på att det som tillhör den kulturella egendomen kan vara relativt nytt. Två av Lasse Hallströms mest kända filmer, ”Mitt liv som hund” och ”Ciderhusreglerna” kom till exempel år 1985 respektive år 1999. Inom musikens värld har vi exempelvis vår folkmusik som bland annat innefattar spelmanstraditionen. Spelmansmusik förekom i det gamla svenska bondesamhället och bestod av dans- och ceremonimusik. Dansband är en typisk svensk företeelse som det ofta dansas bugg och foxtrot till. Att dansbandsmusik tillhör just det kulturella Sverige är för att denna musik kommer ursprungligen ifrån Sverige där den utvecklades och senare spreds till Danmark, Norge och Finland. Den svenska populärmusiken har tillfört vår kulturella egendom sådant som skivor och singlar med kända ABBA-låtar. Även Roxette, Ace of Base, Meja och Robyn finns med här. Sveriges kultur frodas och växer, och för den kulturintresserade finns det hur mycket som helst att dyka ner i, vare sig man är intresserad av böcker, film, musik eller konst finns det hur många exempel som helst på sådant som anses vara en del av den svenska kulturen.