Arbetskraft under vikingatiden

Den största tillgång till samhället under vikingatiden var deras egna släktingar och familj. Det var ofta storfamiljer som levde tillsammans och alla hjälptes åt med att sköta gården och se till att maten räckte till alla hela året. På många platser blev det att en familj skapade en hel by och byarna blev mer lite av en klan. Det här gjorde att det både var lättare med arbetskraft till jordbruket och till att försvara sig mot fiender. De äldre kunde ta hand om de yngsta barnen och under mörka kvällar berättade de historier om gudar och hjältar. Många av historierna var från familjens tidigare medlemmar. De berättades så många gånger att de kunde berättas om och föras vidare till nästa generation. En av de mest omtalade var den om Ragnarök och segern över draken Fafner.

Livliga livet sommartid

Livliga livet sommartid
Livliga livet sommartid

Vintern spenderades inomhus under skenet av lågorna i eldstäderna. På sommaren var livet lättare och mycket tid spenderades utomhus. Mjöd och öl dracks ur bägare och dryckeshorn. Just mjödet var en helig dryck och det var sötat med honung. Det sades att man kom närmre gudarna om man drack vettet ur sig. Sommaren samlade både fattiga och rika och alla var med på festligheterna. Folk spelade och sjöng på de gamla folkvisorna. Målningar på dansande människor tyder på att det inte bara var en folkfest utan även en religiös handling.

Underhållning på vikingatiden

Redan på vikingatiden roade sig människor med bräd- och tärningsspel. En del av spelen hade vikingarna tagit med sig hem från sina resor. Det populära hneftafl som var ett schackliknande spel hade de tagit med sig från Germanien, dagens Tyskland. Idag finns lämningar som visar på hur brädspelen såg ut. Det hände att brickorna tillverkads av bland annat valrosständer. Något som tyder på att brädspelen var värdefulla var att de finaste var tillverkade av gyllengul bärnsten, vikingarnas finaste och mest värdefulla tillgång.

Det fanns lite mer rå underhållning som roade vikingar förutom de stillsamma och trevliga brädspelen. Ett populärt sätt att göra vadslagning var att låta två isländska hingstar slåss. Det är hästar av lite mindre storlek. De hade en vild vadslagning innan de lät hästarna börja sina fighter. De starkaste djuren överlevde och på så sätt fick de användas som avelshingstar. Det var alltså redan på vikingatiden som människor lät djur fightas blodiga för att vinna pengar på det. Vikingarna själva kunde också delta i vilda tävlingar. Det var populärt på sommaren att delta i tävlingar som ofta var boxnings- eller brottningstävlingar. Det var hårda tävlingar och ingen skonades. Det fanns även större tävlingar som blev lite av olympiader där män reste långt för att delta. En av de hårdaste var simtävlingen som gick ut på att hålla motståndaren under vatten tills han drunknade eller gav upp.  Vintertid kom skidor och skridskor fram och även om det till största del användes för att ta sig till olika platser var det även lite av en fritidsaktivitet. Skridskorna gjordes av hästben. På många sätt har vikingatiden präglat både sport och vadslagningar då det finns tecken och spår på att de har förekommit tidigt i vår historia. Det gäller både vad som är av nytta och det som var helt och hållet för nöjes skull.